Rob.dk

Manfrotto 055

Manfrotto har lavet deres tripod model 055 gennem flere år, og den findes derfor i mange forskellige versioner, både i aluminium og i kulfiber/carbon.

Denne side er på ingen måde en gennemgang af alle variationer eller på  andre måder komplet, men kan forhåbentlig give dig et udgangspunkt for din beslutning om 055’ern skal være din næste/første tripod.

055’eren har også en lillebror 190’eren. Men den har jeg ingen direkte erfaring med: Den virker bare for spinkel og en tripod der ikke er stabil, er ofte værre end ingen tripod.

Her er mine primære årsager til at anbefale 055’eren som et godt valg som din første (gode) tripod:

  • Stabil! En ustabil tripod er værre end ingen tripod: Hvad skal du med et stativ du ikke tør overlade dit kamera til?
  • Pris. Det findes bedre tripods, men priserne er som regel også nogle helt andre.
  • Reservedele. Mit 055’er er gået i stykker en enkelt gang (flyselskabet var lidt for hårde ved den taske det lå i). Heldigvis kunne jeg nøjes med at købe den stump der var gået i stykker så jeg ikke behøvede investere i et helt nyt stativ.
  • Tilbehør. Vil du fx. have spidser på dine ben i stedet for afrundede ben, så kan du få det. Og der stativet passer (som de fleste andre stativer) til både Manfrotto’s hovedet og stort set alle andre producenters.

Jeg har kun erfaring med aluminium-versionerne af Manfrotto’s 055’ere: De laver også 055’eren i en carbon/kulfiber-version, men vægtforskellen er så lille (måske fordi at det ‘kun’ er benene der er i kulfiber mens resten af stativet stadig er i alu (og ikke fx. magnesium) at jeg ikke synes den er merprisen værd.

Note: Jeg er nu skiftet til et carbon-stativ fra Gitzo, men  det er også et stativ i en helt anden prisklasse – og jeg har stadig min 055’er som backup.

Min første 055’er

Jeg har haft to versioner af 055’eren. Den første version afviger fra den version jeg har nu, på to områder:

Vinklen på benene kunne ikke indstilles. Det levede jeg nu fint med. Værre var, at der ikke var quick release på benene, så det tog relativt lang tid at stille op som du måske kan regne ud, hvis du ser på dette billede:

Jeg valgte derfor at opgradere min 055’er til den version jeg har i dag.

Min nuværende 055’er

Jeg købte min nuværende 055’er (teknisk set modelnavnet 055PROB) brugt og solgte min gamle 055. Naturligvis mistede jeg lidt penge, men til gengæld fik jeg både Quick-release på benene, og muligheden for at indstille vinklen på benene (hvilket jeg ikke kan huske at jeg nogensinde har haft brug for).

Det ser således ud:

Som det fremgår har benene quick releases. At vinklen benene også kan indstilles er noget jeg troede jeg ville få glæde af ind i mellem, men jeg tror ikke jeg nogensinde har brugt det i praksis. Til gengæld har jeg været ret glad for ‘skummet’ på benene når jeg skulle bære stativet (også selvom det ikke har været koldt), for det gør det bare lidt mere behageligt at bære. Og jeg synes også det er pænere at det er sort, og ikke er blankt som mit første.

Nyere versioner af 055’eren

Der er lavet flere forskellige versioner af 055’eren end jeg gennemgår her, men jeg vil nøjes med at fortælle om to af de versioner der er nyere end den jeg har:

På et tidspunkt ændrede Manfrotto 055’eren så man kunne sætte midtersøjlen på tværs som vist her:

Igen en funktion jeg aldrig har manglet i praksis, men jeg ville måske overveje den, hvis jeg skulle købe en 055’er igen, selvom det betyder at stativet bliver lidt højere når det er klappet sammen.

En ting du skal være opmærksom på i den forbindelse: Manfrotto har ændret mekanismen der gør det muligt at sætte midtersøjlen på tværs, så den nu ser således ud (stativet her er i kulfiber/carbon, men det fås også på alu-stativer):

Det betyder at mekanismen nu fylder mindre når den ikke er i brug, men jeg har også læst om flere der har oplevet at den nye mekanisme er mere sart og flere har fortalt hvordan de har mistet en eller anden stump i den nye mekanisme hvilket gjorde stativet ubrugeligt i praksis.

Dette kan være ændret på nyere modeller, men nu er du advaret.