Rob.dk

Nikon

Her kommer en nærmere beskrivelse af Nikon-udstyr jeg har haft glæde af, og derfor godt tør anbefale.

Objektiver

Nikon Nikkor AF-S 50 mm f/1.8 G
Price/performance-mæssigt får du nok ikke en bedre optik end Nikon’s ‘nifty fifty’ i 1.8 G-versionen. Der findes en 1.4 der skulle være bedre, men den er langsommere og meget dyrere. Der findes også en 55 mm som ikke er til at betale. Hvis du kun har prøvet kit-objektivet der fulgte med dit Nikon-kamera, så prøv om du ikke kan finde en denne optik på DBA (nyprisen er pt. 1900 DKK, men den kan ofte findes brugt langt billigere), og se hvad der sker når du kan skyde billeder ved en meget større blændeåbning der kræver mindre lys og kan få baggrunden mere ud af fokus end dit kit-objektiv sikkert kan. Denne optik er en full frame-optik, men kan også bruges på DX-kameraer. Der findes også en DX-version, men den har jeg ingen erfaring med, og da denne kan bruges på både FX og DX-kamerahuse, så er det værd at overveje denne, hvis du har planer om, senere at skifte til FX (eller bare få et FX-hus i tasken).
Nikon Nikkor AF-S 85 mm f/1.8 G
Hvis du interesserer dig for portrætfotografering og har et full-frame-kamera, så er Nikon Af-S 85 mm f/1.8 G et objektiv du bør kigge nærmere på: 85 mm er en oplagt og helt klassisk brændvidde for headshots, og selvom nogen vil mene at en længere brændvidde vil være endnu bedre, så er det nok ikke mange ikke-proffer der har pengene eller pladsen (du skal have god afstand mellem dig selv og modellen, allerede ved 85 mm) til de længere brændvidder. Price/performance-mæssigt  er Nikon Af-S 85 mm f/1.8 G altså en af de optikker du er nødt til at overveje, hvis du skyder portrætter. Ligesom med 50 mm’eren findes der en 1.4 der skulle være bedre på visse områder, men det er nok de færreste som kan se forskellen. Hvis dit kamera er en DX’er så kig på 50 mm’eren i stedet: 50 * 1,5 er som bekendt 75 mm, så i effektiv brændvidde er du tæt på de 85 mm med denne kombination.
Nikon Nikkor AF-S 28-300mm f/3.5-5.6G ED VR
Som fotograf er tanken om, kun at tage ét objektiv med på ferie en næsten utænkelig tanke. Men hvis jeg skulle, så ville det være dette objektiv være mit valg: Den går fra vidvinkel til en ret imponerende tele, og det er naturligvis altid et kompromis. Men objektivet her tegner overraskende skarpt, uden at træerne vokser ind i himlen, og objektivet både fylder og vejer meget lidt. Og så er der tilmed VR oveni hatten. En ting jeg ville ønske var lidt anderledes: I stedet for 28 mm i den vide ende ville jeg klart foretrække 24 mm, også selvom det betød at optikken kun ville være fx. 250 mm i den anden ende: Der er stor forskel på 24 mm og 28 mm og jeg har personligt mere brug for vidvinkel end tele. Naturligvis ville jeg også ønske at den var lidt mere lysstærk, specielt i 300 mm enden, men det afhjælper VR’en naturligvis lidt.