Rob.dk

Jeg ‘elsker’ kupon-hæfter

kupon-marieJeg “elsker” kupon-hæfter.

Altså ikke på sådan en usund måde, hvor jeg samler på dem, eller dyrker usømmelig omgang med dem, eller overvejer at forlade Z for at flytte sammen med et kupon-hæfte. Og det er ikke fordi jeg nogensinde har købt noget fra et kupon-hæfte.

Men jeg syntes annoncerne i kupon-hæfterne er sjove. Jo mindre og jo tykkere kupon-hæfterne er er, jo sjovere bliver annoncerne inde i hæftet.

Forleden fik vi så (endelig) et kupon-hæfte i postkassen igen, og jeg har naturligvis kigget i det.

For dem der ikke har forstået det fantastiske ved kuponhæfter er her først en kort vejledning i, hvordan du finder frem til guldklumperne i sådan et kuponhæfte.

Du skal hurtigt bladre forbi de første sider i kupon-hæftet. Hvis man kan tale om seriøse annoncer i et kuponhæfte, så kommer de på de første sider.

Det er typisk reklamer for at abonnere på blade du kan købe i din lokale kiosk, og det er jo ikke sjovt, selvom de ofte er ret fantasifulde med hensyn til de gaver du ‘gratis’ får med. Typisk noget i retningen af: “Få 12 numre af VI MED FEDE KATTE + en kunstig katte-klo i metal, så du selv kan rive huller i dine møbler, hvis din kat ikke gider”.

feriebureauetbornholmDu skal også bladre forbi reklamerne for postordrefirmaer der reklamerer med muligheden for finansiering for kun 122% (før skat, hvilket betyder at du lige omkring nu ville være færdig med at betale for dit farvefjernsyn, hvis du havde købt et, lige da de kom frem).

Derefter kommer der sikkert en række annoncer for mere eller mindre underlige rejsebureauer (nogen der kan forklare mig logikken i, at Feriebureauet Bornholm har postadresse i Slagelse?). Det er jo ikke fordi øen ligger omme på den anden side af jorden, og derfor har brug for en lokal repræsentant.

Først når du kommer forbi reklamerne for bogklubber og filmklubber hvor du kan købe DVD-film til en pris der kun er lidt højere end du kan købe dem i ethvert supermarked (men så skal du også betale porto oveni), bliver det interessant.

Originalreproduktion?

Den første rigtigt interessante annonce i det aktuelle kupon-hæfte er for Pacific Chapelon Nord, en model af en “lokomotivlegende” i størrelsesforholdet 1:100.

legendeafstaal

Her prales der blandt andet med “6 sidet dokumentation” (det er 50% flere sider, end hvis jeg folder et stykke papir på midten til en … folder!) og “originalreproduktion af cylindre og smådele” (hvordan kan noget både være originalt og en reproduktion? Jeg vide det!)

Men herlighederne stopper ikke her, for der er også tale om “originallakering” (betyder det så at det er lakeret samtidig med det originale lokomotiv, eller har de bare fundet noget lak fra 1934?) , og hele herligheden er 20 cm lang (det ser ellers kæmpe stort ud på billedet), og er monteret på en massiv træsokkel (massiv du! Men det er nu også svært at udhule noget der er så småt)

Julestel i januar

Næste interessante artikel er for porcelæn., hvor 2 af de 3 stel er med julemotiver:

julestel

Jeg kan forestille mig at de sælger mindst lige så godt som juletræer. I januar.

Sokker der ikke strammer og balletbingo

Men nu er der ikke langt igen. Du skal bare lige bladre dig forbi en nyudviklet helsestrømpe som alle bør prøve (“At få kvalitetsstrømper direkte i postkassen er en behagelig og enkel måde at handle på, jeg er fantatisk tilfreds”) som åbenbart er til dem der døjer med stramme strømper:

stromper

Og reklamen for Ballet Bingo (ballet og bingo – jeg kan meget se en forbindelse), der også tilbyder Black Jack og Poker (jeg kan se hvor imponerede gutterne bliver, når de hører jeg spiller poker for penge hos Ballet Bingo), før du kommer dette kupon-hæftes absolutte guldkorn.

balletbingo

7 “mirakler” – helt gratis

På den næst-sidste side i kupon-hæftet kommer et fantastisk tilbud fra “Marie France, kendt som clairvoyant og medium” som “helt gratis for dig” vil opfylde 7 ønsker, ved at “udføre et hemmeligt ritual”, “som kun hun har kendskab til”.

Men træerne gror naturligvis ikke ind i himmelen, for “tilbudet er begrænset til maksimalt 7 hemmelige ønsker pr. person”, og man skal vælge fra en liste på 33 ønsker som allerede er defineret. Det giver godt nok over 21,5 milliader kombinationsmuligheder, som jeg lige kan regne det ud, meeeeen det virke nu lidt begrænsende alligevel.

mariefrance

Der er et par ting der undrer mig ved annoncen:

Hvorfor skal man skrive en clairvoyant?

Jeg mener: Hvis hun virkelig er clairvoyant, ville hun så ikke vide det allerede, hvis jeg gerne vil have 7 ønsker opfyldt? Og hvilke ønsker det er? Og hvad jeg hedder og hvor jeg bor?

Marie's old-gamle billede. Hun ser ud som om hun er mindst 80, og billedet ser ud som om det er fra 60'erne. Er hun så over 120 år nu?
Marie’s old-gamle billede. Hun ser ud som om hun er mindst 80, og billedet ser ud som om det er fra 60’erne. Er hun så over 120 år gammel nu?

Og hvordan kan hun have råd til at få trykt sin annonce i et kupon-hæfte der udkommer i over 2 millioner eksemplarer, men åbenbart ikke have råd til at få taget et nyt, tidssvarende billede?

Men hun bruger sikkert alle sine penge på at opfylde vores ønsker (gratis) og det må alligevel også koste hende en del i porto når hun skal fremsende “de meget enkle instruktioner du får tilsendt”, specielt når de skal sendes “i en stor, men upåfaldende og forseglet konvolut”.

Så hun er sikkert god nok. Jeg har i hvert tilfælde en god varm følelse i maven.

Specielt fordi hun skriver:

Indstil dig på sande “MIRAKLER”!

Ordet “mirakler” bruges to gange i teksten, begge gange er ordet skrevet i anførselstegn. Findes der nogen mirakler der er mere sande, end dem der præsenteres i anførselstegn?

Men det er den slags der er årsagen til at  jeg “elsker” kupon-hæfter.

De 33 ønsker

Jeg tror helt sikker på at Marie vil mig det godt. Men de 33 ønsker hun har udvalgt undrer mig nu godt nok lidt. Lad os kigge på dem, fra en ende af:

1. Vinde det store lod i lotto indenfor 14 dage.

Øhm, burde en clairvoyant ikke vide, at vi ikke bruger lodder i lotto i Danmark? Vi bruger lotto-kuponer med tal, så det der skal udtrækkes er altså ikke mit lod, men de bolde der har de numre der svarer til de tal jeg har valgt. Nå, hun er trods alt 120 år, hvis man dømmer efter billedet.

2. Vinde et betydeligt beløb på et skrabelod (mindst 380.00,- kroner).

En noget mystisk formattering af beløbet. Skal der stå 380,00 kroner (et noget ynkeligt ønske så) eller mangler der et nul så der skal stå 380.000 kroner?

Den mystiske formattering af beløbet går igen i ønske 5, så vi springer lige lidt i rækkefølgen:

5. Få en månedlig indtæg på 200.00,- kroner

Igen virker det lidt ynkeligt, hvis ønsket 200,00 kroner (på den anden side er T’et i “indtægt” sparet væk, som du kan se), så jeg gætter på at der er tale om 200.000 kroner. Der er også mere fornuftigt at spare et nul også.

Tilbage til nummer 3:

3. Vinde i hestevæddeløb

Altså ikke vinde hestevæddeløb, men i hestevæddeløb. Hvad betyder det? Hvis jeg vælger ønsket, bliver jeg så pludselig rytter? Eller hest? Det er jo stærke kræfter vi har med at gøre her!

Ønske nummer 4 er noget mere diffust:

4. Vinde noget med det samme

Nu bør man jo ikke klage over ønsker der opfyldes helt gratis, selvom det sker ved hjælp af “mirakler”, men kan man ikke med lidt god vilje sige, at ønske 4 dækker både ønske 1, 2 og 3? Så ville der være 3 ledige pladser til ønsker som jeg personligt syntes mangler, så som “kunne flyve (uden fly)”, “have røntgensyn (mindst kraftigt nok til at se gennem dametøj) og “tilbringe en måned på en ø, alene med 3 Jessica Alba-lignende nymfomaner”.

Nummer 6 handler også om at vinde:

6. Vinde i spillekasino

Endnu et ønske der er dækket af nummer 4 vil jeg mene, med mindre naturligvis, at ønsket er møntet på dem der heller vil vente lidt med at vinde.

Hvis vi springer til ønske nummer 17 bliver ønskerne deciderede underlige:

17. Blive venner med rige mennesker

Var det så ikke bedre at gå efter et af de ønsker hvor man selv bliver rig? Eksempelvis nummer 18:

18. Aldrig mere have pengesorger

Voldsom fokus på penge blandt ønskerne vil jeg mene, specielt i betragtning af, at det jo påstås, at penge ikke kan gøre en lykkelig.

Til gengæld er der ikke noget ønske der går på, bare at være lykkelig resten af ens liv. Det syntes jeg altså mangler.

19. Købe et skib

Et skib? Ikke en jolle eller en båd, men et skib? Hvor stor skal en båd være, før det bliver et skib? Taler vi krigsskib eller en færge her? Hvem fanden går rundt og ønsker sig et skib?

Det virker lidt voldsomt. Så er ønske nummer 20 noget mere overskueligt:

20. Tage på et krydstogt

Måske hænger ønskerne sammen på en eller anden måde, sådan at dem der vælger ønske nummer 19 kommer til at lægge færge til dem der vælger ønske nummer 20. Det ville der være en hvis retfærdighed i. Problemerne opstår så, hvis man vælger både ønske 19 og ønske 20, men man må jo godt tænke lidt selv.

I ønske nummer 21 er vi tilbage i pengeønskerne, og så tæt på ønske 1 at det bare ligner sjusk:

21. Vinde et så stort pengebeløb i lotto så jeg kan holde op med at arbejde

Her skal vist målfoto til at afgøre om ønske 1 er bedre end ønske 21. På målfotoet ses også hesten fra ønske nummer 3.

De næste ønsker handler om kedelige ting som bolig og arbejde, så jeg springer dem over og videre til ønske 25:

25. Endelig finde den store kærlighed

som ligger ret tæt på ønske 26:

26. At én forelsker sig i mig

Her virker ønske 25 noget bedre end ønske 26, fordi ønske 25 lyder mere som gengældt kærlighed.

Måske er ønske 26 en fælde som betyder, at man indirekte ønsker sig en stalker man slet ikke kan slippe af med igen? Med mindre man tager på krydstogt måske?

Nummer 27 virker så som det lidt modsatte:

27. Gifte mig med den person jeg elsker

Ikke et ord om staklen der ved et “mirakel” pludselig skal giftes med mig, nu også elsker mig retur. Måske er det her hvor jeg bliver stalker, og mit offer bare giver op og gifter sig med mig.

I ønske  nummer 28 og 29 bliver pludselig ønskerne pludselig kønsspecifikke:

28. Forføre mænd
29. Forføre kvinder

Det kan jo ikke skade at være specifik. Specielt ikke, når vi har med “mirakler” at gøre, og slet ikke i lyset af, hvor omhyggelig man er med at skulle vælge, hvor ens spille-gevinster skal komme fra.

Og jeg kan godt se, at “forføre personer af det modsatte køn” kan udelukke nogen, men jeg mener nu at “forføre dem jeg har lyst til” kunne dække begge ønsker, og give plads til nogen andre ønsker, eksempelvis et om evig lykke.

På nummer 30 bliver det lidt diffust igen:

30. Komme i fjernsynet

Ikke sådan voldsomt specifikt, vel? Kan jeg selv styre hvorfor jeg kommer i TV?

Er det som skuespiller? TV-vært? Talentløs deltager i et eller andet talent-program? Skjult kamera måske? Er det så et sjovt ‘skjult kamera’ program eller en af den slags hvor de udvider TV-avisen for at vise at jeg bliver knaldet for et eller andet? Er det som stalkeren fra ønske 27? Eller er det fordi stalkeren fra nummer 26. har slået mig ihjel? Eller er jeg bare hesten fra ønske nummer 3, fordi hestevæddeløbet bliver vist i TV?

Først i ønske 31 får man (ægte?) venner, som ikke nødvendigvis har penge :

31. Finde nye venner/veninder

Her kan man så ikke selv bestemme kønnet, men hey; venner er venner.

Vi ender med de pengefikserede ønsker:

32. Løse mine økonomiske problemer for altid
33. Råde over høje månedlige indtægter og kunne holde op med at arbejde

Spild af gode ønsker. Og “mirakler” vil jeg mene. Hvad med et ønske om et godt helbred eller godt humør eller andet?

fodestedMeeeeeen, det viser sig, til allersidst at det alligevel ikke er så nemt som det lyder: For at få sine ønsker opfyldt, skal man udfylde en række personlige informationer, herunder “fødested”. Ikke at det er urimeligt, for de mange fantastiske “mirakler”, men ud for fødested er der plads til to gange to karakterer.

Hvad fanden skal man skrive der? DK EU? Postnummer med mellemrum? De første cifre i GPS-koordinaterne? Etage og værelsesnummer fra hospitalet?

Uanset: Burde en clairvoyant ikke vide alle disse ting i forvejen?


PS:

Min nysgerrighed fik mig næsten til at indsende kuponen, bare for at se hvad det var jeg ville modtage med posten.

Men dels er der på bagside af kuponen man skal indsende med ønsker, en annonce med overskiften “forny dit sexliv” og selvom jeg ikke lige har brug for at forny mit sexliv, så ønsker jeg da heller ikke at klippe det i stykker.

Dels, så viser det sig, at Marie France tidligere har lavet annoncer som Forbrugerombudsmanden mener er vildledende.

Så der er måske en risiko for, at det eneste “mirakel” man kan forvente her er, at Aller Respons, der udgiver kuponhæftet, ikke bliver knaldet for at have overtrådt aftalen med forbrugerombudsmanden om “ikke at formidle annoncer eller anden markedsføring for den “berømte clairvoyant” Marie France”.