Rob.dk

Moms på opkrævning af moms – og toldopkrævning af noget der ikke er told

Forleden prøvede jeg det fantastiske, at betale moms for at blive opkrævet moms. På en toldopkrævning.

Logisk?

Her er baggrunden:

Jeg har købt mig et par nye hovedtelefoner til min MP3-afspiller. Fantastisk lyd, og jeg bruger MP3-afspilleren hver dag, når jeg cykler til- og fra arbejde. Hovedtelefonerne er af In Ear-typen, hvilket betyder at en del af hovedtelefonen sidder inde i mit øre. Så skal de udskiftes ind i mellem, fordi de bliver nussede og/eller slidte.

Desværre kunne jeg ikke lige finde erstatnings-dimser der passer til mine hovedtelefoner nogen steder i Danmark, men jeg fandt ud af at et firma i USA solgte nogle dimser som både passer til mine hovedtelefoner, og som skulle være helt fantastiske, både for komforten og for lyden.

Mit motto: Aldrig gå ned på udstyret. Så sådan nogen måtte jeg naturligvis bare eje.

Desværre kunne jeg ikke finde nogen forhandler af dem i Danmark, så jeg prøvede at bestille dem hjem fra USA. Nu skal de jo skiftes ind i mellem, så jeg bestilte 5 par for 19,95 USD, altså under 100 kroner. Porto var så 9,95 USD, samlet under 150 kroner og dermed under grænsen for, hvad der skal betales told for.

Jeg kunne godt have købt 3 par i stedet for 5, men prisen var så lav, at portoen jo kostede mere det enkelte par kostede, så der røg 5 par i kurven.

Efter små to uger fik jeg et brev fra Postvæsenet: “Vi har en pakke til dig”. Det var dejligt, indtil jeg fik åbnet brevet og så at det indeholdt en TOLDOPKRÆVNING (ja, det stod med store bogstaver, så sådan må jeg hellere gengive det) på ikke mindre end 179 danske kroner.

Noget overrasket (ok; sur) læste jeg omhyggeligt brevet igennem igen, og konstaterede ordet TOLD fremgik ikke mindre end 7 gange i forskellige sammenhæng (og med både små og store bogstaver). Beløbet var det samme hver gang det blev nævnt: 179 kroner.

Beløbet var naturligvis på ingen måde udspecificeret. Det er åbenbart begrænset hvad man kan forvente for kun 179 kroner, så jeg måtte gå ud fra, at en TOLDOPKRÆVNING på 179 kroner var told på en pakke som jeg ikke skulle betale told af.

Sikker på at der måtte være tale om en fejl, skrev jeg derfor til Postvæsenet og spurgte hvorfor der var en opkrævning af told på en pakke der lå under grænsen for hvad man skal betale told for.

‘Kun’ en lille uge efter fik jeg så svaret fra Postvæsenet: Der var ikke tale om told men moms, og jeg skulle betale moms allerede når værdien af pakken oversteg 80 kroner.

Jeg kiggede omhyggeligt brevet igennnem. Ordet “told” var stadig brugt 7 gange mens ordet “moms” fremgik lige præcist INGEN gange af brevet. Beløbet, det var stadig 179 kroner (de kan sgu lave laserprintere der er til at stole på, i dag)

Jeg prøvede at beregne momsen af  100 kroner (prisen for hovedtelefonerne), hvilket kun blev til 25 kroner (check selv på lommeregneren!)

Så jeg skrev til Postvæsenet igen, og gjorde opmærksom på, at det ikke var en momsopkrævning men en TOLDOPKRÆVNING jeg havde fået.

To dage efter havde jeg hørt lige præcist ingenting.

Så jeg tog på posthuset for at se, om de kunne afklare mysteriet om, hvordan TOLDOPKRÆVNINGen af moms på en pakke der ikke skulle betales moms af, kunne ende på 179 kroner.

De kunne de.

På posthuset havde de nemlig en TOLDOPKRÆVNING der viste den opgørelse der kunne have afklare hele mysteriet.

Den ser således ud:

– Pakkens værdi 29,95 USD
– Pakkens værdi i danske kroner = 116 kroner
– Moms af 116 kroner = 29 kroner
– Gebyr 120 kroner
– Moms 30 kroner
—————–
– i alt 179 kroner

Ting der pisser mig af, i stigende rækkefølge:

1) Et gebyr på 120 kroner for at sende mig en TOLDOPKRÆVNING. Hvad tager det? 5 minutter max? Det svarer til en timepris på 1.440 kroner! For et arbejde man formentlig kunne dressere en middelstor puddelhund til (tast adresse, tast beløb, klik på beregn, klik på print, put print i rudekuvert). Den ville sikkert også være bedre til at slikke på kuverten. Og den behøver åbenbart ikke tage stilling til, om der er tale om en TOLDOPKRÆVNING eller en momsopkrævning.

2) Moms på gebyret for at opkræve mig moms? Hvad bliver det næste? Gebyr på gebyret? Ifølge ordbogen er moms en “afgift der på ethvert trin af en vares vej fra producent til forbruger betales til staten som en procentsats af den værdi som varen forøges med ved passage af det pågældende trin“.

Er der nogen der vil fortælle mig, hvilket værdi min vare er blevet forøget med, fordi der er blevet pålagt moms?

Og hvorfor stoppe der? Er det ikke endnu en værdiforøgelse at der bliver lagt moms på gebyret for at opkræve mig moms? Burde der ikke komme 25 procent oveni? Og så yderligere 25% i moms for den værdiforøgelse der er i at pålægge moms på værdiforøgelsen ved den oprindelige opkrævning af moms på … Jeg har tabt mig selv, men du kan sikkert regne ud hvor det bærer hen.

Men selvom man er stoppet der hvor man er stoppet, så har jeg betalt mere i moms af gebyret (30 kroner i moms), end man har regnet sig frem til, at jeg skulle betale i moms (29 kroner i moms).

Jeg har med andre ord betalt mere i moms af momsen end jeg skulle betale i moms.

 

Og så har jeg tilmed været en smule heldig, for ifølge Skat’s hjemmeside, så skal portoen faktisk regnes med i det beløb man betaler moms (og eventuel told) af.

På trods af, at porto er momsfrit i Danmark.

Hvilket, samlet betyder, at jeg egentlig skulle have betalt moms af momsen på noget der ellers er momsfrit.

Det er jo lige før ens hoved eksploderer.