Rob.dk

Nogen gange forstår jeg ikke helt det danske retssystem (opdateret)

Artikel på Politiken.dk i dag under overskiften “Vanvidsbilist husker ingenting“, om et retsmøde hvor den 28-årige bilist der tilbage i maj, kørte  mellem 125 og 170 kilometer i timen på Roskildevej, hvorefter han mistede kontrollen over sin ombyggede Polo og kørte direkte ind i en anden bil, som holdt for rødt. På bagsædet sad en otte måneder gammel pige, som blev slynget ud af bilen og fem timer senere afgik ved døden.

Tragisk!

Den tiltalte har fortalt at han på dagen havde drukket tæt, og han blev efter ulykken målt til at have en promille på 1,6.

Det burde vel være en simpel sag?

Men nej, og jeg citeter:

“Forsvareren påstår frifindelse, fordi tiltalte ikke husker noget.  Ifølge forsvareren bestrider tiltalte ikke, at han førte bilen. Men han husker intet fra kørslen.”

Øh, hvad?

Jeg ved godt, at forsvarens påstand ikke er det samme som en dom, og jeg ved også godt at han (forhåbentlig) ikke slipper uden straf, men hvordan kan det være muligt at påstå frifindelse med den undskyldning, at den tiltalte ikke husker noget?

  • Hvis jeg bliver stoppet med en promille mellem 0,51 og 1,2 så får jeg en betinget frakendelse af kørekortet og en bøde
  • Hvis jeg bliver stoppet med en promille mellem 1,2 og 2,0 så får jeg en ubetinget frakendelse af kørekortet plus bøde
  • Hvis jeg bliver stoppet med en promille over 2,0 så får jeg  betinget fængsel, frakendelse af kørekort samt en bøde

Men hvis jeg har drukket mig så sanseløst beruset (og suppleret med stoffer), at jeg ikke kan huske noget, og pløjer ind i en familie så deres spædbarn bliver dræbt, så kan advokat kræve at jeg bliver  “frifundet for de hårde tiltaler om uagtsomt manddrab og legemsbeskadigelser”?

Nu er forsvarens påstand jo ikke det samme som en dom, men jeg forstår simpelthen ikke hvorfor han kan få lov til at fremsætte sådan på påstand, uden at dommeren tæver ham til plukfiskmed sin lille hammer. Eller i det mindste dømer ham for foragt for retten.

Fa’me et underligt retssystem vi har.

Opdateret 22.09.2009: Manden slipper med 2½ års fængsel og skal betale en bøde på latterlige 150.000 kroner. Han må heller ikke køre i bil i 8 år, men hvem tror på han overholder det?